15 czerwca 2020 22:50 | Aktualności
Temat kompleksowy: Las
Temat dnia: Spacer po lesie
Cele:
• wzbogacanie wiedzy dotyczącej lasu,
• gromadzenie zasobu słownictwa czynnego
• Zabawa ruchowa Taniec drzew. Na świeżym powietrzu.
• Drzewa powoli rosną – dziecko kuca , podnoszą się z rękami uniesionymi nad głową i z połączonymi dłońmi.
• Drzewa poruszają gałęziami – dziecko opuszcza ręce, lekko odchyla je na boki i obraca dłonie w nadgarstkach.
• Wiatr przechyla małe drzewka – dziecko przechyla się w jedną i w drugą stronę.
• Wyrosła piękna korona drzewa – dziecko unosi w górę ręce i lekko nimi porusza.
• Drzewa tańczą na wietrze i pochylają się do słońca – dziecko wznosi ugięte lekko w łokciach ręce i łączą koniuszkami palców (tworzą koronę drzewa) , skręca się lekko w prawo i w lewo, pochyla i prostuje.
• Rysowanie bez odrywania kredki od kartki na temat: las (załącznik)
• Oglądanie filmu Spacer po lesie
(https://www.epodreczniki.pl/reader/c/239776/v/2/t/student-canon/m/KL3_ORE_V9_JESIEN_3_1_04_017_p3).
Gdy R. widzi, że dzieci nie rozumieją jakichś sformułowań, na bieżąco je wyjaśnia.
• Rozmowa na temat filmu.
R. zadaje dziecku pytania i polecenia związane z filmem.
− Wymień skarby lasu, jakie znasz. (Drzewa, owoce, zwierzęta).
− Co oznacza określenie: drzewostan? (Wszystkie drzewa).
− Które drzewo jest królową polskich drzew? (Sosna).
− Czy jedłeś kiedyś owoce leśne, np.: jagody, jeżyny, maliny, poziomki, borówki?
− Jak należy zachowywać się w lesie? (Cicho, nie śmiecić, nie palić ognisk).
• Zabawa rozwijająca spostrzegawczość – Drzewo do drzewa.
Gałązki/liście drzew iglastych i drzew liściastych, krzewów, np. jałowca, lupy.
Dziecko dokonuje obserwacji: ogląda gałązki/liście, dotyka ich, ogląda pod lupą, podaje ich strukturę/kolor.
• Wykonanie pracy plastycznej Grzybki z warzyw.
Dla dziecka: ćwiartki ugotowanego ziemniaka lub pomidora i plastry pietruszki, zielone liście pora, selera lub natki,majonez , papierowy talerzyk.
Dziecko układa na talerzyku grzyby – kapelusz z połówki ziemniaka lub pomidora (białe kropki robią majonezem ), a ogonki z kawałka pietruszki. Pracę ozdabiają zielonymi listkami.