https://spsmiroslawiec.pl

05 kwietnia 2021 14:54 | Aktualności

Biedronki - "Jajko i jego tajemnice" - propozycje na dzień 06.04.2021r.

Temat kompleksowy: Wiosenne powroty

Temat dnia: Jajko i jego tajemnice

Cele ogólne:

 • zachęcanie do samodzielnych doświadczeń i wyciągania wniosków,

 • zapoznanie z właściwościami jajka,


1. Doświadczenia z jajkiem – zabawy badawcze.

Obrazki przedstawiające zwierzęta, które wykluły się z jajka, np. kurę, bociana, pingwina, węża, wróbla.  Co łączy zwierzęta przedstawione na obrazkach? Jeśli dziecko nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, R. informuje, że wszystkie te zwierzęta wykluły się z jajka.

• Porównywanie jajek: surowego i ugotowanego.

Opisywanie budowy jajka. Plastikowy pojemnik, lignina, surowe jajko, ugotowane jajko, dwie szklanki, talerzyk. R. układa w pojemniku wyłożonym np. ligniną surowe jajko i ugotowane jajko. Dziecko dotykają kolejno jajek, potrząsają nimi, starając się porównać dźwięki, jakie wydają. Wskazuje różnice. R. wprowadza oba jajka w ruch obrotowy. Dziecko obserwuje jajka i wskazuje to, które kręciło się szybciej. Zastanawiasię nad przyczyną. 

Jajko surowe obraca się tylko przez chwilę, a potem się zatrzymuje. Dzieje się tak dlatego, że ma płynny środek, który porusza się wewnątrz skorupki w różne strony. Uniemożliwia to szybkie poruszanie się jajka.

Następnie R. rozbija surowe jajko. Oddziela żółtko od białka. Prosi, aby dziecko powiedziało, z czego składa się jajko (skorupka, białko, żółtko).

Samodzielne doświadczenia z jajkiem.

Dziecko bada zachowanie w wodzie jajka surowego i jajka gotowanego – wkłada jajko do plastikowej, przezroczystej miski lub słoika z szerokim otworem. 

Bada zachowanie jajka surowego w wodzie po dodaniu do niej soli.

• Badanie co dzieje się z ugotowanym na twardo jajkiem zanurzonym w coca-coli, herbacie, kawie, wodzie z dodanym do niej barwnikiem spożywczym (zanurzają w nich jajko).

• Bada  właściwości jajka ugotowanego na twardo: obiera jajko, kroi je plastikowym nożykiem na pół, nazywa poszczególne części jajka (skorupka, żółtko, białko), określa wygląd, smak, zapach. Porównuje budowę jajek: surowego i gotowanego. Zastanawia się, co się zmieniło i dlaczego.

Ciekawostka

Największym jajem u zwierząt lądowych jest jajo strusia czerwonoskórego. Może ważyć nieco ponad około 1,6 kg. Mieści się w nim około 25 jaj kurzych, a skorupa jest o 10 razy grubsza. Ugotowanie go na twardo zajmuje od 45 minut do około 2 godzin. Jednym z najmniejszych jaj ptasich jest jako koliberka hawańskiego.


2. Do obejrzenia: "Wszystko o jajku".

https://www.edukator.pl/presentation/show/?uid=cbabb678e014c86185b4e545e3fbb162b13ac3d4


3. Co to za ptak? – składanie zdjęć ptaków w całość

Dla  dziecka: pocięte na części zdjęcia ptaka, koperta, układa pocięte na części zdjęcia przedstawiające ptaki.